Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник, че Европа трябва да

...
Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник, че Европа трябва да
Коментари Харесай

Туск призова Европа да увеличи разходите си за отбрана

Полският министър председател Доналд Туск съобщи във вторник, че Европа би трябвало да усили отбранителните си способности и повтори апела си за създаване на обща европейска система за противовъздушна защита, предава " Ротйерс ".

Говорейки пред Европейския стопански конгрес на среща на политици и бизнес фигури в Катовице, Туск заяви че страните от Европейски Съюз би трябвало да подхващат взаимни дейности за увеличение на разноските за отбрана с минимум 100 милиарда евро.

Според Туск, спомагателните разноски за защита ще ще отдалечат войната от границите на Европа за дълго време.

Съвместната противовъздушна защита " би трябвало да се трансформира в европейски план, който ще бъде финансово усилие за изграждане на купол над Европа ", сподели той. " Имаме доста повече начинания и срещи, в сравнение с действителни дейности за отбрана на европейското небе.

Полша отделя над 4% от брутния си вътрешен артикул за подсилване своите отбранителни качества.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която участва на конгреса, също сподели, че Европа би трябвало да харчи повече за защита и съобщи, че ако остане на поста още един мандат, ще предложи нови планове за защита.

Тя насърчи по-рано оповестеното предложение за основаване на непрекъснат еврокомисар по защитата, който ще помогне в поддръжка на европейската отбранителна промишленост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР